Испечати

Печени панцероти

Печени панцероти

Состојки

  • за тесто
  • 1кг брашно
  • 400гр вода
  • 3 јајца
  • 1 филџан масло
  • 1 квасец
  • 1 лажица сол
  • 1 лажица шеќер
  • За фил
  • 500гр шунка
  • 500гр кашкавал
  • 250гр павлака

Подготовка

Квасецот се растопува во млака вода. Во голем сад го ставаме брашното, растопениот квасец, јајцето, солта, шеќерот,оцетот, водата, маслото и на крај се замесува. Го оставаме да стаса.
Кога ќе биде стасано, се размесува и се прави на 6 пупки кои повторно се оставаат да стасаат околу пола час. За тоа време се ренда кашкавалот и саламата.
Откако тестото убаво ќе стаса го расукуваме едно по едно во форма на правоаголник. На едната половина ставаме кечап, кашкавал, шунка, оригано, павлака и на крај ја преклопуваме и ја затвараме панцеротата.
Панцеротата ја премачкуваме со јајце и посипуваме со сусам. Се печат на плехче намачкано со маргарин или брашно ( по избор) на 200 степени.