Чоколадна кус кус торта
Состојки
- 250 грама кус кус
- 300 милилитри млеко
- 150 грама шеќер
- 1 лимон ( кора )
- 100 грама темно чоладо
- 4 јајца
- 150 грама корнфлекс
- 100 грама бисквити
- 100 грама путер
- 150 грама мелени бадеми за декорација
Подготовка
Ставете го млекото заедно со шеќерот и кората од лимон да проврие, а потоа тргнете го од оган.
Додадете го кус кусот и почекајте 10-тина минути да ја впие целата течност.
Промешајте со вилушка и почекајте убаво да се олади.
Додадете 50 грама путер и 4-те жолчки и добро промешајте ја смесата.
Во друг сад изматете цврст снег од жолчките и додадете го темното чоколадо, кое предходоно сте го растопиле, смесата со кус кусот и корнфлексот.
Бисвитите смелете ги и измешајте ги со преостанатиот путер (50 гр).
Оваа смеса распоредете ја во тава бр.28, предходно обложена со хартија за печење.
Врз неа додадете ја смесата со кус кус и печете во предходно загреана рерна 40 минути на 180 степени.
Оставете да се олади и украсете со мелени бадеми.
Уживајте!