Полжавчиња со мелено месо и пармезан
Состојки
- ТЕСТО
- 400гр. брашно
- 1/2 филџан масло
- 1/2 лажичка сол
- малку шеќер
- млака вода по потреба
- ФИЛ
- 400гр. мешано мелено месо
- 1 главица кромид
- 100гр. пармезан
- малку масло, вегета, црн бибер, вода
Подготовка
ПОДГОТОВКА НА ТЕСТОТО
1. Во длабок сад ставете ги сите состојки за тесто
2. Замесете средно меко тесто
3. Поделете го тестото на 7 топчиња, и секое од нив расукајте го во мала кора
4. Премачкајте ги со масло и оставете ги да отстојат 30 минути
5. Секоја кора растегнете ја со раце на чаршав, попрскајте ја малку со масло и нанесете од филот
6. Соберете ја со помош на чаршавот најпрвин како ролат а потоа во вид на полжавче
7. Повторете ја постапката со сите кори
8. Подготвените полжавчиња ставете ги во плех обложен со хартија за печење и печете на 200 степени, додека убаво поруменат.
ПОДГОТОВКА НА ФИЛ
1. Во тава на оган нанесете сосема малку масло и додајте го сецканиот кромид
2. Кратко пропржете и додајте го меленото месо.
3. Зачинете и постепено додавајте вода додека се добие кашеста смеса.
4. Сосема на крј додајте го пармезанот