Пита со прокељ
Состојки
- 1 лист лиснато тесто
- 300-350 гр прокељ
- 2 моркови
- 50 гр пармезан
- 200 мл кисела павлака
- 3 јајца
- 100 гр свинска печеница
- 50-70 гр кашкавал
- 1 компир
- сол, бибер, оригано
- 1-2 лажици масло
Подготовка
Прокељот убаво измијте ги и исчистете го од горните ливчиња, па обарете го во послолена вода 5-8 минути. Исто така обрете ги и морковите и компирот.
Испасирајте го компирот и во него додадете ги разматените јајца, киселата павлака и пармезанот. Посолете и зачинете и додадете го маслото.
Исечкајте ги морковите и заедно со прокељот додадете ги на смесата.
Лиснатото тесто развлечете го во големина на тавата во која ќе печите (26) и избоцкајте го со вилушка.
Од јајцата предходно издвојте 1 лажица и со неа премачкајте ја внатрешноста на лиснатото тесто, па наредете ги парчињата печеница.
Врз нив истурете ја припремената смеса и печете во загреана рерна од 200 степени 10 -15 мин.
Извадете ја тавата и ставете го одозгора кашкавалот и допечете додека убаво не се растопи.