Испечати

Пита со прокељ

Пита со прокељ

Состојки

  • 1 лист лиснато тесто
  • 300-350 гр прокељ
  • 2 моркови
  • 50 гр пармезан
  • 200 мл кисела павлака
  • 3 јајца
  • 100 гр свинска печеница
  • 50-70 гр кашкавал
  • 1 компир
  • сол, бибер, оригано
  • 1-2 лажици масло

Подготовка

Прокељот убаво измијте ги и исчистете го од горните ливчиња, па обарете го во послолена вода 5-8 минути. Исто така обрете ги и морковите и компирот.
Испасирајте го компирот и во него додадете ги разматените јајца, киселата павлака и пармезанот. Посолете и зачинете и додадете го маслото.
Исечкајте ги морковите и заедно со прокељот додадете ги на смесата.
Лиснатото тесто развлечете го во големина на тавата во која ќе печите (26) и избоцкајте го со вилушка.
Од јајцата предходно издвојте 1 лажица и со неа премачкајте ја внатрешноста на лиснатото тесто, па наредете ги парчињата печеница.
Врз нив истурете ја припремената смеса и печете во загреана рерна од 200 степени 10 -15 мин.
Извадете ја тавата и ставете го одозгора кашкавалот и допечете додека убаво не се растопи.