Кобајаги мусака
Состојки
- 500 грама свежи шампињони
- 6 компири
- 1 главица црвен кромид
- 1 главица кромид
- 2оо мл кисела павлака
- 3 јајца
- 2 лажици зејтин
- 7 чешниња лук
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка вегета
- 350 мл вода
Подготовка
Ова јадење го припремав во диеталниот сад од Делимано, затоа ми беше потребно малку зејтин. Вие ако го спремате во друг сад додадете по желба количина.
Најпрвин ги провриваме печурките со малку сол и оцет, околу 5 минути, а и не мора. Ги сецкаме на половинки. Исто и кромидот на тенки долги парченца, а компирите на коцки. Го запржуваме малку кромидот, ги додаваме печурките и зачините. Пржиме десетина минути и тргаме настрана од оганот. Ги редиме компирите, врз нив исецканиот лук на кругчиња го распоредуваме на секаде. Полеваме со дел од водата и ставаме на ринглата да се динста без мешање на тивок оган. Повремено додаваме по малку од водата. Динстаме околу 45 минути.
Ги матиме јајцата заедно со павлаката, полеваме одозгора, посипуваме оригано. Садот го затвараме и динстаме уште десетина минути, додека да се подпече преливот.
Сечеме на парчиња и севираме, одозгора полеваме со кечап.
Ова јадење ни се допадна многу, се надевам и на вас. Добар апетит.