Испечати

Турска алва

Турска алва

Состојки

  • 1кг шекер
  • 500гр брашно
  • 250гр маргарин
  • 180мл зејтин
  • 200мл млеко
  • 100гр какао
  • 200гр лешници
  • 2кесички ванилин шеќер

Подготовка

Млекото, зејтинот, маргаринот и шеќерот се ставаат на оган да се стопат. Кон оваа смеса се додава какаото и убаво се меша да се изедначи. Брашното се меша со ванилата и се додава кон целата топла смеса и се пржи-вари околу 10 минути. На крај се додаваат пржените лешници, убаво се изедначува смесата и се истура во калап. Се остава да се олади, а потоа се сече по желба.
Алвата е убава и ако место лешници се додадат печени несолени кикирики или бадеми.