Испечати

Телешки гулаш

Телешки гулаш

Состојки

  • 600 гр телешко месо без коски
  • 300 гр кромид
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 1 лукче
  • 70 мл црно вино
  • 1 л вода
  • 1/2 лажиче црн бибер
  • 1 ловоров лист
  • 1 лажиче црвен пипер

Подготовка

1. Кромидот ситно исецкајте го и ставете го во тенџере со масло да се пржи колку да омекне.
2. Додадете го на коцки исеченото месо, измешајте и пржете ги заедно неколу минути мешајќи да не загоре.
3. Потоа додадете ги исецканиот морков, лукчето, излупениот исецкн домат, пиперот, ловоровот лист, биберот, вегетата и солот и измешајте.
4. Додадете ги виното и водата, покријте го тенџерето со капак и оставете го да вари на тивок оган 2 саати додека месото не омекне и сосот не се згусти.
5. Готовиот гулаш послужете го топол со пире или варен ориз, наросен со сецкан магдонос.

Пријатно јадење!