Необична мусака
Состојки
- 700 гр. мелено месо
- 2 главици кромид
- 3 чешниња лук или лук во прав
- 300 мл. бело вино
- 200 мл. течна павлака за готвење
- 800 гр. домати или сок од домати
- 1 лажица кечап
- 10 средни компири
- 200 гр. кашкавал
- свежа мајчина душичка или босилек
- 1 лажица мешан сув зеленчук
- 1 лажица црвен пипер
- сол, бибер, маслиново масло
Подготовка
Рецептот го најдов на еден друг сајт за готвење, а истиот е преземен од еден полски блог. Кога го видов многу ми се допадна зошто ми личи на лазања со состојките што ги има во него а сепак не е затоа што има компири. Денес оваа фина мусака ја направив за ручек,а моите презадоволни од вкусот. Не знам можеби вкусот имаше врска и од тоа што ја правев во Делимано ростерот и како за прв пат јас сум многу задоволна. Јадењето го направи толку вкусно и сочно што навистина ме изненади. Од сега па натаму гледам дека почесто ке си се дружиме јас и моето ростерче))
1. Во подлабока тава ставаме маслиново масло и го ставаме ситно исечканиот кромид да се пропржи и малку да омекне. Го додаваме и ситно исечканиот лук и се заедно кратко пржиме.
2. Го додаваме и меленото месо, зачините и се заедно пржиме додека месото не ја смени бојата.
3. Доматите ги лупиме ситно ги сечкаме и ги додаваме во месото или пак додаваме сок од домати.
4. Одма го додаваме и белото вино и лажица кечап и се заедно вариме додека смесата не се згусне или додека доматите не се сварат.
5. Веднаш потоа ја додаваме и павлаката за готвење и вариме уште некои 5-6 мин.
6. На страна во подлабоко тенџере ставаме вода и лажичка сол да зоврие и внатре ги ставаме лупените и исечкани на кругови компири и ги вариме кратко околу 4 мин.
7. Со решеткаста лажица ги вадиме компирите од водата и ги редиме во намастено тавче. Врз нив ставаме половина од сосот, па редиме свежа мајчина душичка или босилек и рендаме од кашкавалот.
8. Потоа нов ред компири, па го ставаме целиот сос, па пак мајчина душичка, па рендаме кашкавал и на крај завршуваме со компири и одозгора рендаме од кашкавалот.
9. Мусаката ја ставаме да се пече во загреана рерна на 180 Ц. додека не добие убава боја одозгора.
10. Оладете, послужете со некоја фина салата и уживајте со остатокот од виното што ви остана од шишето))