Испечати

Алва со бело брашно (посно)

Алва со бело брашно (посно)

Состојки

  • 1 кг шеќер
  • 250 мл вода
  • 250 гр брашно
  • 100 гр сецкани ореви или суво грозје

Подготовка

Во тенџере се ставаат 6 лажици од килото шеќер, се става на оган да се карамелизира. Потоа се додава водата (внимателно да не испрска) и останатиот шеќер. Убаво се меша додека не се стопат шеќерот и карамелот, се остава да зоврие повремено мешајќи. Откако ќе зоврие да вари 3-4 минути.
Се трга од оганот и се додава брашното, се меша убаво да се изедначи смесата. Потоа се додаваат сецканите ореви или суво грозје.
Смесата се истура во калап (30х11) обложен со алуминиумска фолија намачкана со малку масло.
Оставете ја да се олади и да се стврдне неколку саати. Потоа се сече на правоаголници или коцки и се сервира.