Киш со сланина
Состојки
- 1 тесто за пита
- 3 јајца
- 250 мл павлака
- 200гр сланина
- 1 мала главица кромид
Подготовка
Во тава на оган ставаме масло да се загрее и го пропржуваме претходно исецканиот кромид заедно со сланината исечена на коцки.
Потоа во длабок сат со жица за матење ги матиме јајцата и ја додаваме павлаката со малку рендан кашкавал и зачинуваме со малку сол, црн пипер и оригано. Промешуваме.
Во тава за печење ставаме хартија и го ставаме тестото, врз тестото ја истираме претходни подготвената смеса со јајца и пржената сланина со кромидот и зејтинон во кој се пржени. Одозгора ставаме рендан кашкавал и печеме околу 30-40 мин. во загреана рерна на 200 степени.
Многу е вкусно и ладно.