Солени палачинки со мелено месо и хопла
Состојки
- тесто
- 500 гр брашно
- 400 мл кисела вода
- 30 мл масло
- 1 мало лажиче сол
- 1 мало лажиче шеќер
- 1 пецилен прашок
- фил
- 400 гр мелено месо
- 2 моркова
- 3 јајца
- 1 главица кромид
- 200 мл хопла
- 1 лажиче сол
Подготовка
Се прави тестото за палачинки и се пржат од двете страни. Ставете ги готовите палачинки на страна и подгответе го филот.
Фил.
Се пропржува кромидот на масло и потоа се додава ренданиот морков. Откако убаво ќе се пропржат додадете го меленото месо. Оставете да се испржи и месото. На крај зачинете со сол, оригано, куркума и малку кориандер.
Се зема една палачинка и на крајот се става од филот и фрз филот посипете по малку кечап. Се завртуваат страничните страни и се мота во ролна, исто се прави и со останатите палачинки. Кога се сите замотани наредете ги во плехче. Одозгора се полива со разматените јајца и хопла. Печете на 200 С додека не поцрвени.
Добар апетит