Испечати

Солени палачинки со мелено месо и хопла

Солени палачинки со мелено месо и хопла

Состојки

  • тесто
  • 500 гр брашно
  • 400 мл кисела вода
  • 30 мл масло
  • 1 мало лажиче сол
  • 1 мало лажиче шеќер
  • 1 пецилен прашок
  • фил
  • 400 гр мелено месо
  • 2 моркова
  • 3 јајца
  • 1 главица кромид
  • 200 мл хопла
  • 1 лажиче сол

Подготовка

Се прави тестото за палачинки и се пржат од двете страни. Ставете ги готовите палачинки на страна и подгответе го филот.

Фил.
Се пропржува кромидот на масло и потоа се додава ренданиот морков. Откако убаво ќе се пропржат додадете го меленото месо. Оставете да се испржи и месото. На крај зачинете со сол, оригано, куркума и малку кориандер.
Се зема една палачинка и на крајот се става од филот и фрз филот посипете по малку кечап. Се завртуваат страничните страни и се мота во ролна, исто се прави и со останатите палачинки. Кога се сите замотани наредете ги во плехче. Одозгора се полива со разматените јајца и хопла. Печете на 200 С додека не поцрвени.
Добар апетит