Испечати

Делимано омлет со кашкавал и јогурт

Делимано омлет со кашкавал и јогурт

Состојки

  • 5 јајца
  • 100 гр кашкавал
  • 3 лажици брашно
  • 50 мл јогурт
  • сол, оригано, бибер

Подготовка

Нема кој не знае да направи омлет. Еве една идеја за љубителите на млечни производи. Стигна наградата, па изборот за овој рецепт падна бидејќи одлично се прави токму во Делимано тавата и тоа баш добро пржен од двете страни како што моите дома сакаат.
Со жицата за матење изматете ги јајцата. Додадете го кашкавалот предходно изрендан, брашното, постепено и мешајќи, па јогуртот и зачините.
Тавата загрејте ја и ставете мало парче путер. Врз растопениот путер налејте пола од смесата. Пржете го омлетот боцкајќи го со вилушка за да можи целата смеса да се испечи. Доколку сакате да е добро пржен, како што морав јас во мојт случај, земете една поголема чинија и превртете го на неа, па потоа вратете го со обратната страна уште малку време да се допечи. Секако, кој е вешт, можи и директно да го преврти во тавчето како палачинка Ч)
Омлетот го правев во најголемата тава од Делимано 28, па ако го правите во помала од таа димензија, направете си 3.
Готовиот омлет по желба, попрскајте го со кечап и прилог од домати и краставици. Добар апетит!