Испечати

Необична вртена пита

Необична вртена пита

Состојки

  • 600 гр бело брашно
  • 400 гр интегрално брашно од пченица камут
  • 1 коцка свеж квасец
  • 1 лажица сол
  • 1 лажица шеќер
  • 500 мл млака вода
  • 2 јајца
  • 200 гр сирење
  • 200 мл кисела павлака
  • 300 мл маслиново масло
  • 20 гр Пармезан

Подготовка

Квасецот се остава во млака вода со малку шеќер и се остава да одстои 15 минути. Во брашното се става квасецот, сол, 150 мл масло и околу 500мл вода или повеќе по потреба за да се замеси меко тесто. Измесеното тесто се остава околу 10 минути да одмори. Потоа се формираат 8 кравајчиња од него. Секое се разсукува во кора од околу 1 см и се премачкува со масло. Вака премачканите кори се покриваат со проѕирна фолија и се оставаат 1 час.
Потоа секоја кора се разсукува со сукало и се растегнува колку што може за да се добие тенка кора. Кората се попрскува со масло и смеса подготвена од два матени јајца со павлака и сирење. Се завиткува кората и се става во подмачкана тава со виткање во вид на полжав. Истата постапка се повторува и со останатите кори и секоја се завиткува околу другите додека не се потроши целата смаса и не се потполни тавата бр 32. На крај се подмачкува со масло и се наросува со пармезан.Така подготвената пита се става да се пече во загреана рерна на 220 степени околу 40 минути.