Испечати

Пита хармоника

Пита хармоника

Состојки

  • тесто
  • 250 мл млеко
  • 100 мл кисела вода
  • 150 мл масло
  • 2 лажички сол
  • пола лажичка шекер
  • 40 гр квасец
  • 1 јајце
  • 800 гр брашно
  • фил
  • 100 гр сирење
  • 1 јајце
  • 1 лажичка сол
  • 1 лаж брашно
  • 100 гр салама
  • 100 гр кашкавал

Подготовка

Питава ја видов во еден весник, па еве и дојде редот за проба и многу ми се допадна.

Се замесува тесто од горенаведените состојки и се остава да стаса. Во меѓувреме се миксират во блендер сирењето, јајцето, солта и брашното. Саламата и кашкавалот се рендат или се сецкат на коцки (по ваш избор). Кога тестото ќе стаса се сука кора во вид на правоаголник и се премачкува со смесата од сирење, врз наго се наросуваат саламата и кашкавалот. Се сече кората на квадрати како на сликата. По неколку квадрати се стават еден врз друг и се стават во калап претходно подмачкан со маргарин. Квадратите се стават исправени да стојат. Се полни калапот и се остава да отстои питата, потоа се пече во загреана рерна на 200 с околу 40 минути.