Солени грицки-(Бејк роллс)
Состојки
- 150мл млака вода
- 1 лајче шекер
- 1/2 лајче сол
- 1 лајче брашно
- 3 лажици масло
- 20гр свеж квасец
- 300гр брашно
- 1/2 лајче ориано,сол,некој зачин,маслинки ...лук...
Подготовка
Ако ви е досадно, еве ви една интересна домашна занимација...
Во мала вангла се става топлата вода ,брашното,шекерот,солта,маслото и квасецот и се остава да стаса.
Кога е стасан квасецот се замесува тесто и се додаваат зачините по желба.Се остава тестото да се дуплира.
Кога е стасано се премесува и се дели на 2 дела.Се прават 2 мали векни долги колку плехот.Ако сакате да има дупче во средината земете стапче од ражниче замотајте со алу фолија а околу него пек хартија и потоа замотајте го тестото.
Се печи на 200ц/20мин,додека да заруменат лепчињата.
Лепчињата не се сечат истиот ден ,зошто ке се ронат и кршат.Се оставаат 1 ден да отстојат.
Наредниот ден се сечат на парчиња 0,5-0,8см и се печат во релна околу 10мин.
Пријатно!
ПС/Јас неможев да чекам 1 ден и ги сечев после 2 саати ама пак се кршеа.