Испечати

Тава со свинско месо и вино

Тава со свинско месо и вино

Состојки

  • 2 кг свинско месо сечено на коцки
  • ½ чаша вода
  • 1tчаша бело вино
  • ½ лажиче оригано
  • 1 лажиче кари
  • 2 лажичина вегета
  • 1 главица кромид
  • 2-3 моркови
  • 500 гр печурки
  • 200-250 гр кашкавал

Подготовка

1. Месото се става во тава за печење, се додават вода, вино, црн бибер, оригано, сол, вегета и кари. Се покрива со фолија и се печи час и половина .
2. Додека месото е во рерна во тавче ги пржиме кромидот, морковите и печурките. Сето тоа го додаваме на месото, убаво промешуваме и го ставаме во рерна да се прави уште 20-25 минути.
3. Пред вадење се става рендан или исечен на тенки парчина кашкавал.