Испечати

Видео рецепт: Палачинки со цимет, праски и малини

Видео рецепт: Палачинки со цимет, праски и малини

Состојки

    Праските потпечени во грил тавата се одлична летна идеја за тие да добијат боја и вкус. Овде ги спојуваме со сос од малини и мали Американски палачинки со вкус на цимет.

    Состојки

    • 130 милилитри млеко
    • 60 грама стопен или омекнат путер
    • 5 кафени лажички ванилин шеќер
    • 1 супена лажица цимет
    • 100 грама брашно
    • 3 праски
    • Полна рака малини

    Подготовка

    Чекор 1: Време е за сецкање: Исечкајте ги праските. Ги отсекуваме закривените краеви за да добиеме рамна површина за потпекување.

    Чекор 2: Загрејте ја грил тавата додека да се вжешти и потоа ставете ги праските со месестиот дел надолу. Можете да ставите и малку масло на површината на тавата за праските полесно да добијат воја. Печете ги додека да добијат боја и додека да се појават линии на праските. Повремено превртувајте ги.

    Чекор 3: Ставете ги малините во тенџере со вода и шеќер. Овде користиме ванилин шеќер за да го засилиме вкусот. Крчкајте ги на среден оган околу 8-10 минути додека малините да се разварат и сосот да се згусне.

    Чекор 4: Време е за палачинки: Во брашното ставете млеко, омекнат путер и шеќер и убаво измешајте. На крај ставете го циметот. За палачинките да нараснат кога ќе ги пржите, ставете малку прашок за пециво.

    Земете ја Делимано тавата за палачинки и намачкајте ја со масло, а потоа во неа ставете мали палачинки. Свртете ги по неколку минути. Овде нѝ требаат лесни и мали палачинки кои подоцна ќе ги користиме како основа за овошјето.

    Чекор 5: Време е за сервирање: Ставете 3 палачинки во чинија. Врз секоја палачинка ставете по една праска и на крај прелијте ги со згуснатиот сос од малини. Можеби треба да ставите малку шеќер во прав или мед одозгора зашто малините можат да бидат горчливи.

    СОВЕТ: Потпечените праски можат да бидат одличен додаток на секое јадење. Пробајте ги во салата со пилешко и јоргованче или замотајте ги во парма шунка и сервирајте ги како предјадење!

    Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Грил тава; Сад за сос; Тава за палачинки
    Грил таваСад за сосТава за палачинки