Испечати

Роденденска торта со јагоди

Роденденска торта со јагоди

Состојки

  • кора
  • 8 белки
  • 8 лаж шекер
  • 1 лаж презла
  • 1 лаж брашно
  • 150 гр мелени ореви
  • 1 лаж оцет
  • фил 1
  • 1 л млеко
  • 16 жолчки
  • 10 лаж шекер
  • 3 пудинга од ванила
  • 2 млечни чоколада
  • 400 гр маргарин
  • фил 2
  • 300 гр шекер
  • 100 мл вода
  • 2 желатина
  • 400 гр замрзнати јагоди
  • 2 пудинга од јагоди
  • потребно уште
  • 400 гр бисквити
  • 400 гр еурокрем
  • 6 крем бананки
  • 5 кроасани

Подготовка

инаку ова е роденденската торта што ја правев за внука ми.
За кората се матат белките со шекерот цврсто, па се додаваат останатите состојки, се става смесата во плех и се пече на 200 околу 20 минути. Се печат 2 вакви кори. За првиот фил се става 800 мл млеко на оган со шекерот, во останатите 200 мл се додаваат жолчките и пудинзите, се меша со рачна маталка, па се додава во млекото што врие и се вари крем.
Се трга од оган и се дели на 2 дела во едниот се додаваат чоколадите. Се оставаат двата дела да се оладат, им се додава по 200 гр претходно изматен маргарин, а на жолтиот фил се додаваат исецкани крем бананки.

За вториот фил се стават на оган шеќерот и водата да зовријат, се додаваат јагодите и се вари да омекнат, на крај се додаваат пудингот од јагода и желатинот растворени со 15 лаж вода се остава да згусне и се лади.
Испечените кори се премачкуваат со еурокрем и се прекриват со бисквити. Одкога ќе се оладат сите филови се филува тортата -кора-филовите се редат по желба измегу се реди еден ред кроасани пресечени на пола по должина (наместо кора ), на крај завршуваме со кора од белки и целата торта се премачкува со тенок слој чоколаден фил. Бидејки беше со повод јас ја украсив со фондан маса и ја декорирав по желба на славеничката се разбира.