Испечати

Полнети кифли

Полнети  кифли

Состојки

  • 0,5 л млеко
  • 2 кафени лаж сол
  • 6 кафени лаж шекер
  • 200 гр масло
  • 2 лажици оцет
  • 1 квашче
  • по потреба брашно
  • за филот
  • 300 гр салама
  • 200гр сирење
  • 2 јајца

Подготовка

Подготовка. Се меси тестото со наведените состојки на крајот се додава оцетот се умесува пак и се остава да стаса. Кога тестото е стасано се дели на топчиња, секое топче се расукува (постапките можете да ги видите на фотографите) се става на средината од филот и се обликува. Кифлите се редат во намрсен плек се премачкуват со жолтката се остават малку да појдат и се печат во загреена релна на 250 степени. Кога се готови се вадат од релна и топли со помош на четка се намрсуват со масло.
Подготовка на филот. Се ренда саламата и сирењето се додават белките од јајцето и се меса филот. На овие кифли можете да додадете и фил по ваш избор можат да се прават и со спанаќ и сирење или урда.