Полнети кифли
Состојки
- 0,5 л млеко
- 2 кафени лаж сол
- 6 кафени лаж шекер
- 200 гр масло
- 2 лажици оцет
- 1 квашче
- по потреба брашно
- за филот
- 300 гр салама
- 200гр сирење
- 2 јајца
Подготовка
Подготовка. Се меси тестото со наведените состојки на крајот се додава оцетот се умесува пак и се остава да стаса. Кога тестото е стасано се дели на топчиња, секое топче се расукува (постапките можете да ги видите на фотографите) се става на средината од филот и се обликува. Кифлите се редат во намрсен плек се премачкуват со жолтката се остават малку да појдат и се печат во загреена релна на 250 степени. Кога се готови се вадат од релна и топли со помош на четка се намрсуват со масло.
Подготовка на филот. Се ренда саламата и сирењето се додават белките од јајцето и се меса филот. На овие кифли можете да додадете и фил по ваш избор можат да се прават и со спанаќ и сирење или урда.