Шварцвалд куглоф
Состојки
- 220 гр. омекнат маргарин
- 150 гр. шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1 кесичка прашок за печиво
- 5 јајца
- 1 лажица рум
- 370-400 гр. брашно
- 100 гр. нутела или црн еурокрем
- 125 мл. слатка павлака
- 300 гр. вишни
- 2 лажици сок од вишни
- ванилин екстрат
Подготовка
Пенесто се матат шеќерот, маргаринот, румот, ванилиниот шеќер и неколку капки екстратот од ванила. Постепено, една по една, им се додаваат 5 жолчки. Наизменично им се додава брашното помешано со прашокот за печиво и слатката павлака. На крај се додаваат сокот од вишни и предходно изматениот снег од белки. Се меша со лажица.
Тестотот се дели на 2 дела. Во едниот дел се додаваат еурокремот и вишните. Во прехдодно намастен и набрашнет калап за куглоф, се става ред од жолтата смеса, па потоа од темната....се додека не се потроши целата смеса.
Се пече на 180 степени.