Испечати

Шварцвалд куглоф

Шварцвалд куглоф

Состојки

  • 220 гр. омекнат маргарин
  • 150 гр. шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 5 јајца
  • 1 лажица рум
  • 370-400 гр. брашно
  • 100 гр. нутела или црн еурокрем
  • 125 мл. слатка павлака
  • 300 гр. вишни
  • 2 лажици сок од вишни
  • ванилин екстрат

Подготовка

Пенесто се матат шеќерот, маргаринот, румот, ванилиниот шеќер и неколку капки екстратот од ванила. Постепено, една по една, им се додаваат 5 жолчки. Наизменично им се додава брашното помешано со прашокот за печиво и слатката павлака. На крај се додаваат сокот од вишни и предходно изматениот снег од белки. Се меша со лажица.
Тестотот се дели на 2 дела. Во едниот дел се додаваат еурокремот и вишните. Во прехдодно намастен и набрашнет калап за куглоф, се става ред од жолтата смеса, па потоа од темната....се додека не се потроши целата смеса.
Се пече на 180 степени.