Бамји на македонски начин
Состојки
- 1 лажица брашно
- 200г кромид,масло
- 500г бамји
- 700 г јагнешко месо
- 1 лажичка црвен пипер,магдонос,сол
- 50дл кисело млеко
Подготовка
Исечените бамји се прелеваат со студена вода и се оставаат да стојат околу 30 мин. За тоа време се пропржува исечканиот кромид на масло,се додава месото исечено на поголеми парчиња и заедно продолжуваат да се пржат и потоа се додаваат црвениот пипер,магдонос и исцедените бамји. Јадењето се посолува ,се налева малку вода и во покриен сад се пече во рерна на умерена температура.Пред крајот се покрива садот и јадењето се пече уште десетина мин да добие боја.
Се служи со кисело млеко.