Испечати

Ананас торта

Ананас торта

Состојки

  • 6 јајца
  • 10лажици шеќер
  • 4лажици гриз
  • 3лажици брашно
  • 1 пециво
  • фил
  • 500мл млеко
  • 2кесички пудинг од ванила
  • 200гр шеќер
  • 125гр маргарин
  • 125гр шеќер во прав
  • 1конзерва ананас
  • 2кесички шлаг крем од ванила
  • 200мл к вода

Подготовка

Се матат јајцата(посебно жолчките со шеќерот, па потоа им се додаваат изматените белки) па им се додаваат и другите состојки и се пече во округли калап за торта. Од како ќе се испече се сече тестото на пола.

Пудинзите се варат во млекото и шеќерот па се соединуваат со изматениот маргарин со шеќер во прав.
2 кесички шлаг крем се матат со киселата вода
Ананасот се истура во цедалка и се цеди
Тортата се реди-прво едниот дел од тестото, па се попрскува со сокот од ананас, над него се става филот со пудинг, па шлаг крем, па еден ред ананас, се поклопува со вториот дел од тестото, се мачка со полева со останатиот сок и се декорира со шлаг кремот од ванила и парчиња ананас.
Ова е многу брза, едноставна по состав и вкусна тортичка, лесна за јадење и лесна за подготовка, а ананас си е сепак ананас-кој не би пробал?