Палачинки Огнен бакнеж
Состојки
- за палачинките
- 4 јајца
- 400 мл млеко
- 400 мл кисела вода
- 4 лаж масло
- 400 гр брашно
- фил
- 2 пудинга од ванила
- 500 мл млеко
- 6 лаж шекер
- 2 ванили
- 50 гр крупно сецкани бадеми
Подготовка
Дојде редот да го пробаме тавчето Делимано од кое сум воодушевена!
Одбрав еден едноставен рецепт, а вкусен.
За тестото:
се матат јајцата со миксер, се додава млекото, киселата вода, маслото, брашното и солта. Се остава смесата околу пола час да одмори, па се пржат палачинките на загреано тавче.
За филот:
Пудингот се вари со шеќерот и ванилата. Се зема една палачинка се става на чинија и на едната половина се премачкува од пудингот, се преклопува и се свиткува како триаголник. Одозгора се става од мармаладот од јагоди и се посипува со бадемите кои се претходно потпечени и крупно сецкани, па на крај се зема прибор за јадење и во акција мммммм........