Рибја чорба
Состојки
- 700гр риба белвица
- 300гр икра од риба
- 3 моркови
- 3лажици брашно
- 200мл масло
- 2лажици вегета
- 1 лимон
- 1500мл вода
Подготовка
Прво рибата се вари 10мин. Потоа се сечка на парчиња и се додава 1500мл вода и 300гр икра. Сето ова се вари 15мин. Се додаваат 3 рендани моркови кои прво се запржуваат на масло.
Настрана се прави ладна запршка од 3лажици брашно кои се мешаат со 200мл масло кое се додава полека во водата каде се вари чорбата. Се вари 15минна крајот се додава 2лажици вегета, бибер во зрна по вкус и 2,3 парчиња лимон во самото варење и се исклучува чорбата. Пријатно!
Совет
Маслото не се запржува туку се меша со брашното и не изгледа чорбата многу мрсна. Ако се нема икра може да се прави и без неа, а може да се прави и со која било друга риба само убаво да се исчисти од коските.