Посна кремаста торта
Состојки
- потребно за кора1 од истите состојки се прави и кора2
- 300гр брашно
- 10лаж шекер
- 4лаж какао
- 300гр грзирана вода
- 100гр масло
- 1 пециво
- за крем 1
- 1л газиран сок од портокал
- 10 лаж шекер
- 3 пудинг од ванила
- 1 маргарин
- за крем2
- 1л сок во тетрапак од јагода
- 10лаж шекер
- 3 пудинга од јагода
- 1 маргарин
- за глазура
- 100гр маргарин
- 2лаж масло
- 100гр чоколада
- потребно уште
- 300гр посни бисквити
Подготовка
Подготовка на корите.
Во длабок сад се става брашното се додава какаото, шеќерот и пецивото се промешува со лажица смесата да се изедначи. Потоа се додава маслото и водата и повторно убаво се измешува. Се пече во плех 30 на 40см на хартија за печење на 200степени околу 15 мин. Постапката се повторува и за кора 2.
Подготовка на крем1.
Се става половина од сокот и се стават шеќерот во другата половина се раствара пудингот и се сипува во врелиот сок и се вари густ крем. Во оладениот крем се додава претходно изматен маргарин и се соединува.
Подготовка на крем 2 е ист како крем1.
Подготовка на глазура.
Се растопува маргаринот со маслото, се додава чоколадата, убаво се промешува да се растопи чоколадото и смесата да се соедини. Се трга на страна малку да олади и со млака глазура се полева тортата.
Доколку некој не сака да стави чоколадна може и со шлаг.
Редослед на сложување. Кора, крем1,натопени бисквити со сок, крем2, кора, чоколадна глазура.