Испечати

Тробоен куглоф

Тробоен куглоф

Состојки

  • кафен дел
  • 3 жолчки
  • 3 лаж шекер
  • 1 ванила
  • 3 лаж брашно
  • 1 лаж кокос
  • пола пециво
  • 3 лаж млеко
  • пола лаж какао
  • жолт дел
  • 3 лаж шекер
  • 3 лаж брашно
  • 1 лаж кокос
  • пола пециво
  • 3 лаж млеко
  • бел дел
  • 6 белки
  • 6 лаж шекер
  • 100 гр сецкани ореви
  • 50 гр сецкано бело чоколадо
  • 50 гр сецкано црно чоколадо
  • 6 лаж брашно
  • 6 лаж масло
  • 100 гр чоколадо за глазура

Подготовка

За кафениот дел:
се матат жолчките со шеќерот, па се додаваат останатите состојки. Смесата се истура во калап за куглоф и се става да се пече 10 минути на 200 степени.
Во меѓувреме се прави жолтата смеса исто како кафената само без какаото. Се истура врз кафената смеса во калапот и пак се враќа во рерна да се пече.
Белките се матат со шеќерот, се додаваат горенаведените состојки и оваа смеса се истура врз жолтата во калапот, се врака во рерна да се допече уште 20 минути. Испечениот куглоф се прелева со глазура и се декорира по желба.