Тегнати пити со квасец полнети со спанаќ и урда
Состојки
- 1.2 кг. брашно
- 300 мл. млака вода
- 350 мл. млако млеко
- 100 мл. масло
- 1 лаж. шеќер
- 2 лажички сув квасец
- 2 лажички сол
- Полнење
- 1 кг. спанаќ
- 500 гр. урда (рикота)
- 1 јајце
Подготовка
Во топлото млеко додадете го квасецот, шеќерот и 1 лаж.брашно и оставете да запени.
Додадете ги останатите состојки и замесете мазно тесто.
Премачкајте го со масло и оставете да надојде.
Поделете го надојденото тесто на 15 дела и секој ден расукајте го во величина на тањир, премачкајте нежно со масло и оставете вака да се одмори 30 мин.
Секој дел прво со рацете малку растегнете го (види слика),па после убаво растегнете го.
Попрскајте со фил и завиткајте во питичка.
Ставете ги на подмачкан плех и оставете ги 10 мин.
Попрскајте со малку масленце и ставете ги во рерна која сега ја уклучувате на 200 степени и оставете да се печат додека поруменат.
Врели попрскајте ги нежно со малку водичка и покријте со чиста крпа да омекнат малку.
Фил.
На малку масло пропржете го исчистениот спанаќ додека омекне, па откако ќе се олади додадете ја урдата и јајцето (и сол ако е урдата несолена).