Двобојни слатки кифлички
Состојки
- 1кг брашно
- 250мл млеко
- 1свеж квасец
- 250 мл зејтин
- 3 јајца
- 150гр кокос
- 2лажици какао
- 100гр шеќер во прав
- 2 ванили
- прелив
- 500гр шеќер
- 500мл вода
- 2кесички ванила
Подготовка
Се замесува тесто со стасаниот квасец, брашното, зејтинот, шеќерот и кокосот. Тестото се дели на два дела - едниот останува бел и му се додаваат ванилите, а во другиот дел се става какаото. Двете половини се делат на по две топки од кои се сукаат корички кои се редат прво црна кора, па бела и малку со сукало се спојуваат а потоа се сечат на 16 парчиња од кои се виткаат кифлички и се печат по подмачкан плех
Кифличките додека се направат сите првиот плех веќе стасуваат и не мора мноигу да се чека пред печење.
Одкако ќе се испечат се поминуваат-провлекуваат низ сварениот шербет и се редат во плех. Постапката се повторува - значи двапати се провлекуваат низ шербет
Шеќерот се налева со водата и врие околу 5 минути па му се додава и ванилата.Шербетот треба да здивне малку да се подолади а кифличките топли,штом ќе се извадат од печење