Шварцвалд торта
Состојки
- тесто
- 10 белки
- 6 жолчки
- 200гр шекер во прав
- 3реда чоколадо
- 200гр мелени ореви
- 2лажици презла потопена во сварено кафе
- фил
- 500мл млеко
- 6 жолчки
- 6лажици шекер
- 5лажици нишесте
- 200гр шекер во прав
- 250гр маргарин
- 2 ванили
- 500гр вишни
Подготовка
1.Приготвување
Четирите жолчки се матат со шеќерот во прав, се додаваат 3-те штангли стопено чоколадо, оревите и презлата. На крајот постепено се додаваат 10те избиени белки. Се пече на тивко во загреана релна во калап со обрач број 26.
2.Фил
Млекото се вари со 6 жолчки, 6 лажици шеќер и 5 лажици нишесте. Откако ќе олади се додава избиениот маргарин со 200 гр. шеќер во прав и 2 ванили.
Испечената кора се премачкува со половина количина од филот, потоа се додаваат
три реда стопено чоколадо, 500 гр.вишни, потоа се додава останатата количина од филот заедно со малку рендано чоколадо и одозгора се украсува со шлаг.