Испечати

Шварцвалд торта

Шварцвалд торта

Состојки

  • тесто
  • 10 белки
  • 6 жолчки
  • 200гр шекер во прав
  • 3реда чоколадо
  • 200гр мелени ореви
  • 2лажици презла потопена во сварено кафе
  • фил
  • 500мл млеко
  • 6 жолчки
  • 6лажици шекер
  • 5лажици нишесте
  • 200гр шекер во прав
  • 250гр маргарин
  • 2 ванили
  • 500гр вишни

Подготовка

1.Приготвување
Четирите жолчки се матат со шеќерот во прав, се додаваат 3-те штангли стопено чоколадо, оревите и презлата. На крајот постепено се додаваат 10те избиени белки. Се пече на тивко во загреана релна во калап со обрач број 26.

2.Фил
Млекото се вари со 6 жолчки, 6 лажици шеќер и 5 лажици нишесте. Откако ќе олади се додава избиениот маргарин со 200 гр. шеќер во прав и 2 ванили.

Испечената кора се премачкува со половина количина од филот, потоа се додаваат
три реда стопено чоколадо, 500 гр.вишни, потоа се додава останатата количина од филот заедно со малку рендано чоколадо и одозгора се украсува со шлаг.