Испечати

Потпечен карфиол

Потпечен карфиол

Состојки

  • 500 гр. карфиол
  • 100 гр сланина
  • 100 гр. кашкавал
  • 200 мл неутрална павлака
  • 200 мл кисела павлака
  • 50 гр путер
  • 1 чешне лук
  • 2 лажици презла

Подготовка

Карфиолот се дели на цветчиња и се става во солена вода да се вари. Одкога ќе зоврие се вари 5 мин и се цеди од водата.
Тавата за печење се мачка со путер се додава сечкано лукче, па одозгора се става карфиолот исцеден од вода па сецканата сланина, ренданиот кашкавал, сол, бибер, вегета .
Настрана се меша неутралната и киселата павлака и со оваа смеса се полева карфиолот најгоре се става презла и се става да се пече во загреана релна на 220 степени 20 мин.