Слатки бакнежи
Состојки
- 700 брашно
- 4 жолчки
- 350гр маргарин
- 4лажици шеќер
- 1 пециво
- 4лажици кисела павлака
- шербет
- 800гр шеќер
- 500мл вода
- 1 лимон
- сецкани оревчиња или вишњи од слатко за полнење
Подготовка
Се замесува тесто од сите состојки и се остава 30 минути да одстои во фрижидер.Тестото се дели на два дела и од секој дел се сукаат по 10 корички.Се редат една над друга и помеќу се насипуваат со густин.Од десет корички се сука голема кора која се сече со чаша а потоа се полни со оревчиња и се превиткува на пола.Се редат во подмачкан плех и се печат.
Млаки се попаруваат со шербетот кој треба да здивне (да зоврие и да одседи 5минути)