Испечати

Слатки бакнежи

Слатки бакнежи

Состојки

  • 700 брашно
  • 4 жолчки
  • 350гр маргарин
  • 4лажици шеќер
  • 1 пециво
  • 4лажици кисела павлака
  • шербет
  • 800гр шеќер
  • 500мл вода
  • 1 лимон
  • сецкани оревчиња или вишњи од слатко за полнење

Подготовка

Се замесува тесто од сите состојки и се остава 30 минути да одстои во фрижидер.Тестото се дели на два дела и од секој дел се сукаат по 10 корички.Се редат една над друга и помеќу се насипуваат со густин.Од десет корички се сука голема кора која се сече со чаша а потоа се полни со оревчиња и се превиткува на пола.Се редат во подмачкан плех и се печат.
Млаки се попаруваат со шербетот кој треба да здивне (да зоврие и да одседи 5минути)