Јагула
Состојки
- 1 јагула
- 1 главица лук
- 1 главица кромид
- 2 моркова
- 2/3 чаша бело вино
- 1/3 чаша винска киселина
- 1 чаша вода
- 70 мл масло
- малку сол бибер, цела китка магдонос
Подготовка
Исчистената јагула (тоа нека го направи некој кој се разбира од тие работи) засечете ја на неколку места, на далечина од 7-8 цм, ама не до крајот, треба да остане цела. Во засеците ставете лукче, залијте ја со малку вода и масли и ставете ја во земјана тава со капак да се пече.
После 20 мин. печење исцедете ја течноста и истурете ја, тоа е нејзината мрснотија, која нема да ни треба.
Кромитчето изпржете го малце па измешајте го со наренданиот морков, лукчето и магдоносот и наредете го околу јагулата.
Одозгора прелијте ја со водата, киселината, виното, маслото, посолете ја, ставете бибер и треба да се пече се додека не омекне, да се зацрвени одозгора.