Кафеава торта
Состојки
- За пандишпан
- 3 лажици брашно
- 8 лажици сечкани ореви
- 3 лажици какао
- 1 пециво
- 8 јајца
- 8 лажици шеќер
- За фил
- 1 килограм млеко
- 4 пудинзи ванила
- 12 лажици шеќер
- 1 шлаг
- 1 маргарин
- 5 лажици какао
- 1 пакетче шеќер во прав
- 1 цимет
Подготовка
Ги матиме јајцата и шеќерот. Потоа се додаваат брашното, оревите, какаото и пецивото. Смесата се меша и се истура во тавче покриено со хартија. Печеме на 150 степени.
Во тенџере на оган се става млекото да врие и кога ќе почне да врие, се додава претходно изматен пудинг со малку млеко и шеќер. Посебно се матат маргаринот и шеќерот во прав, а посебно шлагот.
Кога ќе се излади пудингот ги додаваме во него шлагот, маргаринот со шеќерот во прав и циметот. Се декорира по желба.
Некои состојки може и да не се стават или да се сменат. Не мора да има ореви ( ако немате при рака ), не мора да се става шлаг во филот ниту пак цимет.
Секако со се е повкусно, но може и да се експериментира