Испечати

Вртена пита со блитва

Вртена пита со блитва

Состојки

  • 500 гр кори
  • 1 чаша пченкарно брашно
  • 1 чаша јогурт
  • 1 чаша кисела вода
  • 4 јајца
  • 1/2 масло
  • 400 гр сирење
  • 2-3 снопчиња блитва
  • 1 лажиче сол
  • 1 пецилен прашак

Подготовка

Прво се матат јајцата, а потоа се додаваат останатите состојки освен сирењето и блитвата, се добро се мати.
Во тенџере се зоврива вода и се попарува врз исчистената и миена блитва, стои 20 минути. Потоа блитвата се сецка на ситни парчиња и се меша заедно со сирењето.
Се замаат по две кори, врз нив се става од течноста и убаво се распоредува по целата кора, а потоа со рака се прска од филот со блитва и сирење, но не премногу.
Кората се витка во ролна и се редат во подмачкано плехче. Се така додека не ви се потрошат корите. На крај се полива со останатата течност врз питата и се попрскува со малку масло.
Се пече на 210 С 40 минути
(чашата е од 250 гр јас така ги мерев сите состојки) место блитва може и спанаќ или само со сирење

Добар апетит