Вртена пита со блитва
Состојки
- 500 гр кори
- 1 чаша пченкарно брашно
- 1 чаша јогурт
- 1 чаша кисела вода
- 4 јајца
- 1/2 масло
- 400 гр сирење
- 2-3 снопчиња блитва
- 1 лажиче сол
- 1 пецилен прашак
Подготовка
Прво се матат јајцата, а потоа се додаваат останатите состојки освен сирењето и блитвата, се добро се мати.
Во тенџере се зоврива вода и се попарува врз исчистената и миена блитва, стои 20 минути. Потоа блитвата се сецка на ситни парчиња и се меша заедно со сирењето.
Се замаат по две кори, врз нив се става од течноста и убаво се распоредува по целата кора, а потоа со рака се прска од филот со блитва и сирење, но не премногу.
Кората се витка во ролна и се редат во подмачкано плехче. Се така додека не ви се потрошат корите. На крај се полива со останатата течност врз питата и се попрскува со малку масло.
Се пече на 210 С 40 минути
(чашата е од 250 гр јас така ги мерев сите состојки) место блитва може и спанаќ или само со сирење
Добар апетит