Испечати

Лешник-капучино труфли

Лешник-капучино труфли

Состојки

  • 100 гр мелени лешници
  • 150 гр мелени бисквити
  • 100 гр шеќер во прав
  • 80 гр маргарин или путер
  • 2 лаж. бурбон (или виски, коњак, рум)
  • 4 лаж. капучино (во прав)
  • 100 гр чоколадо и 2 лажици масло за глазирање

Подготовка

Се топи маргаринот(путерот). Се додава шеќерот, бурбонот и капучиното. Се трга од оган и се додаваат мелените лешници и бисквити. Убаво се промешува и се остава на кратко во фрижидер да се излади. Потоа, смесата се расплескува на работната површина и се вадат кружни или овални форми со помош на малечки калапчиња, или, едноставно со раце.
Труфлите се оставаат во замрзнувач, додека се растопува чоколадото, во кое се додаваат и 2 лажици масло и потоа се глазираат.