Испечати

Кенеди торта

Кенеди торта

Состојки

  • За жолтите теста
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 5 лажици брашно
  • Тесто од ореви
  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 200-250 гр. мелени ореви
  • 1 лажица брашно
  • Состојки за преливот
  • 1/2 л. млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 100 гр. млечно чоколадо
  • Состојки за филот
  • 350 гр. маргарин
  • 250 гр. прах шеќер
  • 6 жолчки
  • 6 лажици шеќер
  • 1 л. млеко
  • 4 пудинга (од ванила)

Подготовка

1. Прво жолто тесто
- 5-те јајца и 5-те лажици шеќер се матат со миксер, се додаваат 5 лажици брашно. Потоа измешаните состојки се печат на 180 степени-25 минути, на подмачкан плех од шпорет со зејтин.
Со истите состојки се пече уште едно такво тесто.
2. Тесто со ореви
- Исто како и за првите две теста така и за третото тесто од ореви. Сите состојки ќе ги измешаме и ќе ги испечеме на исто толку степени и на исто толку минути колку што ги печевме и првите две теста.
3. Прелив
- Состојките од преливот ги ставаме во тенџере и ги вариме додека чоколадото и шеќерот не се стопат. Со тој прелив ги посипуваме жолтите теста.
4. Фил
- Маргаринот и прах шеќерот ги ставаме во длабок сад и ги матиме, жолчките и шеќерот се матат на пареа додека не станат кремави, млекото и пудинзите се варат додека не се добие потребната густина. Во длабокиот сад со претходно измешаните маргарин и шеќер ги додаваме жолчките и шекерот кои беа на пареа и млекото и пудингот кои ги варевме. Откако јајцата и пудингот ќе се оладат ги соединуваме сите состојки.
5. Тестата ги сечеме на два еднакви дела, во послужавник за торта ставаме жолто тесто и истото го преливаме со претходно направениот прелив, над жолтото тесто мачкаме фил, потоа ставаме тесто од ореви, па го мачкаме со фил и повторно ставаме жолто тесто кое го поливаме со преливот така што тестото убаво да упие од истиот, врз него ставаме фил и на горниод дел на тортата се става хопла или шлаг.
По желба за декорација може на горниот дел на тортата да се стави сезонско овошје.