Испечати

Грчка мусака

Грчка мусака

Состојки

  • 600 гр. мелено месо
  • 2 главички кромид
  • 1 чешне лук
  • 300 до 400 гр. доматен сос
  • 1 лажица презла
  • 3 јајца
  • 500 гр. компири
  • 3 модри патлиџани
  • 3 тиквички
  • 75 гр. брашно
  • 750 мл. млеко
  • маслиново масло

Подготовка

Лукот и кромидот исечкајте ги ситно и динстајте со две лажици маслиново масло. Додајте ги доматите и презлата. Оваа смеса и едно јајце додајте ја на меленото месо и добро измешајте. Додајте сол, бел пипер и оригано.
Компирите, тиквичките и модриот патлиџан насечкајте ги на тенки парчиња, испржете ги на масло и посолете. За оние кои не практикуваат мрсна храна, им препорачувам да ги пропржат на грил тава или на тостер.
Загрејте малку масло, во него додајте го брашното, млекото и малку проварете и зачинете. Додајте и 2 јајца предходно изматени. Слободно можете да додадете и 100 гр.рендан пармезан.
Мусаката редете ја на следниот начин, прво наредете го компирот, одозгора ставете една третина од бешамел сосот, потоа распоредете го месото, наредете го модриот патлиџан и тиквичките. На крај прелијте со остатокот од сосот и печете околу 45 минути на 200 степени.