Јарешко месо со макало
Состојки
- 1кг. јарешко месо
- 6 парченца лук
- 250мл. вино бело
- 500 мл. вода
- 200мл. кисела павлака
- 200гр. сирење меко
- 300мл. јогурт
- 2 лаж. сусам
- 2 лаж. маслиново масло
- 5 пиперки
- 3 лаж. сол
- 2 лаж. мешан зачин
Подготовка
Се става јагнешкото да се обари откако добро ќе се измие. Откако месото ќе се обари малку го ставаме во тавичка, се реди, се полива со виното и водата. Одозгора се посолува сол и мешан зачин, а ситно исечканиот лук се додава на крај. Се покрива со алуминиумска фолија и во загреана релна се става да се пече.
Во длабок сад сирењето ситно се сечи или дроби. Се додава павлаката и јогуртот. Сето тоа убаво се измешува. Потоа ситно се сечкаат печените пиперки и се додавааат во макалото. Сусамот се потпечува на рингла малку да добие потемна боја и се додава во макалото. Потоа целото заедно се промешува и се додава маслиновото масло одозгора. Месото откако ќе се свари убаво алуминиумската фолија се вади од тавичето да за се зацрви местото. Се сервира со печени компирчиња.