Испечати

Конго кекс

Конго кекс

Состојки

  • За кекс
  • 2 жолчки
  • 150 гр шеќер
  • 100 мл масло
  • 150 мл млеко
  • 150 гр брашно
  • 2 лаж какао
  • 1 прашок за печење (пециво)
  • За фил
  • 2 белки
  • 4-5 јаболка
  • 150 гр шеќер
  • 1 лажиче цимет
  • За прелив
  • 3 лаж шеќер
  • 3 лаж млеко
  • 3 лаж какао
  • 3 лаж маргарин (доаѓа некаде 100 гр)

Подготовка

Изматете ги жолчките со шеќерот, па постепено додавајте го млекото и маслото. На крај, додадете го брашното измешано со пецивото и какаото. Смесата истурете ја во намастен калап (26-28 бр.) и печете на загреана рерна (160Ц) околу 5-10 мин.
Во меѓувреме, изрендајте ги јаболката. Белките изматете ги со шеќерот во цврст шам и во нив додадете ги ренданите јаболка и циметот па со лажица убаво промешајте ги.
Оваа смеса се премачкува на полупечениот кекс и се враќа во рерна да се допечи. Готово е кога ке фати кора и малку ја промени бојата.
Растопете ги состојките за глазурата и со неа прелијте го колачот. Оставете го 1 час на ладно и потоа сечете коцки и сладете се. Добар апетит!