Сендвич
Состојки
- по ваш избор бројот на лепчињата
- зависно од бројот на сендвичите јајца
- по ваш избор што сакате да содржи овој сендвич
Подготовка
Ова е рецепт како да се искористат веке оладените и тврди лепчиња, како идеја повеке одошто рецепт, па затоа и така е напишано во состојките.
1. Одсечете ја горната кора на лепчето и направете отвор длабејки и вадејки ја средината на лепчето - колку ќе извадите зависи што сте одлучиле да ставите внатре.
2. Во самото лепче ставете парче маргарин или ако е омекнат маргаринот едноставно премачкајте го лепчето внатре.
3. Ставете ја внатре припреманата содржина - сувомеснато, кашкавал, сирење, кисела краставичка, посипете со оригано (можете и кечап да ставите врз нив) и најодозгора скршете по едно цело јајце. Посолете, мааалку зејтинче да капните врз јајцето, и оди во загреана рерна да се испече.
4. Кога јајцето веке е испечено - сендвичот е готов.
Малку оладено и - пријатен појадок !
Ова е навистина блиц рецепт, некој пат ја изронам извадената средина и одсечената кора и пак ја вракам врз премачканото лепче, некој пат само средината ја вратам а капачето од кората го вратам назад врз јајцето и печам... значи останува натаму ваша креација... од мене само идејата!