Руски капи (и бомбици)
Состојки
- кора
- 6 јајца
- 300гр шеќер
- 12лаж млеко
- 1,5фил мал зејтин
- 1 пециво
- 2лаж какао
- 400ге брашно
- фил
- 1 маргарин
- 250гр шеќер во прав
- 500гр млеко
- 2 пудинка од ванила
Подготовка
Јајцата се матат со шеќерот се додава млекото зејтинот пецивото какаото и брашното сето се меша и се пече во помал плех од шпорет. Маргаринот пенасто се мати со шеќерот. Млекото го вариме со пудингот од кога ќе излади се меша со маргаринот. Кората се сече со округло калапче, се зема парче кругче се мачка од филот се лепи со друго и одоколу се премачкува од филот, па се валка во кокос. Одозгора се става чоколадна глазура, се украсува со смесата од фил и се наросуваат шарени мрвици.
Од кората останува остаток се пече повторно да се исуши се меле со машинка за ореви се ставаат и отприлика ореви остаток од филот и ако е цврсто може да се додаде и јајце. Се меша и од смесата се прават бомбици. Правејќи една сорта на колачиња ние добивме две.