Испечати

Штрудли со смокви

Штрудли со смокви

Состојки

  • Тесто*
  • 300 гр. брашно
  • 150 гр. путер
  • 100 гр. шеќер
  • 1 јајце
  • 1 лажица кисела павлака
  • 50 гр. мелени бадеми
  • малку сол
  • Фил со мармалад*
  • 250 гр. мармалад од смокви
  • 200 гр. мелени бадеми
  • изрендана кора од лимон или портокал
  • Фил со суви смокви*
  • 250 гр. суви смокви
  • 1 портокал сок и кора
  • 2 ванили
  • 100 гр. мелени бадеми
  • 1 лажица ракија
  • Фил со суви смокви и јаболки*
  • 250 гр. изрендани јаболки
  • 150 гр. суви смокви
  • 1/2 ломон сок и кора
  • 3 лажици шеќер
  • малку цимет
  • 50 гр. мелени бадеми

Подготовка

1. Се мешаат путерот, шеќерот,јајцето и другите состојки.Ако сакаме тестото да ни биде посветло тогаш ги лупиме бадемите и ги мелиме доста ситно.
2. Од тестото формираме 3 топчиња и ги ставаме во фрижидер 2 часа.
3. Фил со мармалад* Се меша мармаладот од смокви со мелените бадеми,а ако немате од смокви можете и било кој друг мармалад.
4. На работна маса од тестото се развлекува кора и по страните се става од филот и се виткаат во ролат.Вака свиткани можете да ги ставите уште пола саат во фрижидер за да се стегне тестото но и немора.
5. Ролатите убаво се оформуваат со раце,малку се истегнуваат и се стеснуваат од страните за да се добие форма на јаже.
6. Со нож се сечат мали штрудли и се печат во загреана рерна на 190 Ц. 15-20 мин.
7. Штрудлите топли се посипуваат со шеќер во прав.
Овие штрудли можат да стојат подолго време и да бидат меки ако се чуваат затворени во лимена кутија.

Фил со суви смокви* Најнапред сувите смокви се попаруваат со врела вода и се оставаат да отстојат 10-15 мин.Се цедат од водата се преливаат со сок од портокал и се миксаат во блендер.Тогаш се додаваат кората од портокал,ракијата,ванилата и бадемите.

Фил со суви смокви и јаболки* Изренданите јаболки се динстаат со шеќерот додека не испари водата.Се додаваат сувите смокви претходно прелиени со врела вода 10 мин. и бадемите.Се заедно се блендира и на крај се додаваат сокот од лимонот и кората.

За сите вас кои сакате вакви врсти на колачи (јас ги обожавам) да си ги направите зошто се многу вкусни и меки дури подобри и од купечките
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер ; Касерола