Испечати

Мафин погачици

Мафин погачици

Состојки

  • За тесто
  • 600 гр брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 кесичка сув квасец (7гр)
  • 1 јајце
  • 50 гр путер или маргарин
  • 100 мл кисело млеко
  • 100-120 мл топла вода
  • Фил
  • 200 гр сирење или кашкавал
  • 1 јајце
  • 100 гр сувомеснат производ
  • малку сол (по потреба)
  • За премачкување
  • 1 јајце

Подготовка

Измешајте ги сувите состојки а во средината истурете го квасецот со малку топла вода и растопениот путер. По 5 мин. додадете ги и останатите состојки и со останатата топла вода замесете го тестото и оставете го на топло место да се дига околу 30 мин.
За тоа време припремете го филот. Издробете го сирењето или нарендајте го кашкавалот. Ги пробав и со сирење и со кашкавал, подеднакво се добри. Изматете со јајцето и додадете го нарендан сувомеснатиот производ кој вие сте го избрале. По потреба посолете.
Готовото тесто разделете го на 12 дела. Со помош на дланката развлечете круг од тестото и ставете 1 лажиче од филот, па убаво затворете го во вид на топче и поставете го во модлата за мафини,која предходно сте ја премачкале со путер, со свитканата страна на долу.
Мафин погачките премачкајте ги со јајцето и наросете одозгора по желба и оставете ги така уште 15на мин. Печете на 180 степени околу 30 мин.

Овој рецепт го приготвив специјално за да го испробам чурекот и го посветувам на ЛилиН. ЛилиН, и јавно, ти благодарам од срце!