Испечати

Затворена пица

Затворена пица

Состојки

  • тесто
  • 1 кг брашно
  • 200 гр јогурт
  • 300 гр млеко
  • 1 лажица шекер
  • 2 лажици сол
  • 1 квасец
  • 3 јајца
  • фил
  • 400 гр шунка
  • 400 гр кашкавал
  • 200 гр печурки

Подготовка

Од наведените состојки се меси тесто. Се остава да стаса. Во мегувреме се прави филот. Кашкавалот и шунката се рендат, печурките се сецкат. Во поголем сад се стават сите заедно им се додава кечапот и зачинот за пица.
Кога тестото ќе стаса се прават поголеми топчиња, секое топче се сука во круг, се става од филот на едната половина и со другата се покрива. Краевите се притискаат со вилушка да се затворат убаво пиците. Се редат во подмачкан плех се мачкат со разматено јајце и се попрскуваат со сусам. Се оставаат да отстојат во плехот уште малку, па се печат на 200 степени .