Партал торта
Состојки
- 400 гр паднишпан
- 700 мл млеко
- 200 мл слатка павлака (хопла)
- 2 пудинг од чоколадо
- 8 лаж. шеќер
- 100 гр млечно чоколадо со сецкани лешници
- 250 гр маргарин
- 100 гр лешници
- 1 шлаг пена
Подготовка
Млекото и хоплата се варат на оган. Од него предходно земаме околу 6-7 лажици за растворање на пудинг парвот и 2 лаж. шеќер. Останатиот шеќер во ставаме во млекото што се вари. Вариме пудинг. На готовиот пудинг ја додаваме чоколадата и маргаринот искршени на коцки. Лешниците малку ги потпекуваме и пола ги мелиме, а пола ги сецкаме. И нив ги додаваме на смесата.
Во подлабок сад го ставаме паднишпанот искршен на парчиња и го преливаме со подготвениот фил. Убаво измешуваме и на подлога за торта или рамна поголема чинија ја обликуваме тортата. Откако ќе одстои во фрижидер, се премачкува со шлаг пената, приготвена спрема упатството и се декорира по желба.
*Јас користев готов кршен паднишпан, го има во маркетите да се купи. Но, можите исто така вие сами да си приготвите од основните состојки за паднишпан.
Добар апетит!