Испечати

Колумбо коцки

Колумбо коцки

Состојки

  • 300 гр мелени чоколадни бисквити
  • 250 гр шеќер
  • 3 јајца
  • 125 гр маргарин
  • 100 гр сецкани ореви
  • 100 гр сусам
  • 100 гр 70 % чоколадо
  • 1 лажица рум
  • 1 лажица чоколадо во прав
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • Прелив
  • 300 гр шеќер во прав
  • 60 мл млеко, неколку капки лимон

Подготовка

Ставете ги во тенџерче маргаринот, шеќерот, јајцата и чоколадото и на не многу силен оган варете ги неколку мин. мешајќи.
Потоа тргнете го тенџерчето од шпоретот и ставете ги и другите состојки. Кога сето ќе се соедини, турете го во некое правоаголно плехче, 20*30 цм.
Кога ќе се олади, направете го белиот фондан. Млекото зовријте го па турете го врз шеќерот, па капнете и некоја капка лимон. Нека постои така минута-две, па потоа измиксајте го со миксер и прелијте го колачот.
Нека се олади добро, па исечете го со нож потопен во врела вода, на коцки 3*3 цм.
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер ; Касерола