Колумбо коцки
Состојки
- 300 гр мелени чоколадни бисквити
- 250 гр шеќер
- 3 јајца
- 125 гр маргарин
- 100 гр сецкани ореви
- 100 гр сусам
- 100 гр 70 % чоколадо
- 1 лажица рум
- 1 лажица чоколадо во прав
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- Прелив
- 300 гр шеќер во прав
- 60 мл млеко, неколку капки лимон
Подготовка
Ставете ги во тенџерче маргаринот, шеќерот, јајцата и чоколадото и на не многу силен оган варете ги неколку мин. мешајќи.
Потоа тргнете го тенџерчето од шпоретот и ставете ги и другите состојки. Кога сето ќе се соедини, турете го во некое правоаголно плехче, 20*30 цм.
Кога ќе се олади, направете го белиот фондан. Млекото зовријте го па турете го врз шеќерот, па капнете и некоја капка лимон. Нека постои така минута-две, па потоа измиксајте го со миксер и прелијте го колачот.
Нека се олади добро, па исечете го со нож потопен во врела вода, на коцки 3*3 цм.
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер ; Касерола