Испечати

Крем банана

Крем банана

Состојки

  • 300 мл вода
  • 30 гр желатин
  • 400-500 гр шеќер во прав
  • 5 лаж бананко милк шејк во прав (или арома на банана)
  • Глазура
  • 250 гр чоколадо
  • 125 гр маргарин
  • 5-6 лаж масло

Подготовка

Во 100 мл вода се остава желатинот да набубри. Преостанатата вода и шеќерот се провриваат, па се додава желатинот и се вари додека не се растопи. Се додава арома на банана или 5 лажици бананко милк шејк во прав. Смесата се миксира 15-20 мин. додека згусни. Потоа се излева во намастен плех и се остава најдобро 1 ден (или ноќ) во фрижидер да се здрви. Кога ќе е здрвена, се сечат парчиња по желба (пожелно штангли, а за полесно коцки) и се преливаат со глазура од растопеното чоколадо, маргарин и масло.
Добар апетит!