Наполеон Торта
Состојки
- 300 грама маргарин
- 800 грама брашно
- 300 грама млеко
- 50 грама коњак или вотка
- 200 грама маргарин
- 400 грама млеко
- 250 грама шеќер
- 4 л брашно
- 200 грама шеќер во прав
Подготовка
Се меси тесто од сите состојки и се остава 3 часа во фрижидер. Тестото се дели на 11- 12 топчиња, секое од нив се сучи и се става на мрсна хартија и одозгора се продупчува со виљушка. Се печи 5-7 минути на 170 степени
Фил
400 грама млеко се вари и се додава 250 грама шеќер, 4 жолчки, 4 лајци брашно и 1 ванила, маргаринот се бие со шеќер во прав и се додава ладниот крем .
Торатата се декорира со 1-2 искршени кори