Испечати

Наполеон Торта

Наполеон Торта

Состојки

  • 300 грама маргарин
  • 800 грама брашно
  • 300 грама млеко
  • 50 грама коњак или вотка
  • 200 грама маргарин
  • 400 грама млеко
  • 250 грама шеќер
  • 4 л брашно
  • 200 грама шеќер во прав

Подготовка

Се меси тесто од сите состојки и се остава 3 часа во фрижидер. Тестото се дели на 11- 12 топчиња, секое од нив се сучи и се става на мрсна хартија и одозгора се продупчува со виљушка. Се печи 5-7 минути на 170 степени
Фил
400 грама млеко се вари и се додава 250 грама шеќер, 4 жолчки, 4 лајци брашно и 1 ванила, маргаринот се бие со шеќер во прав и се додава ладниот крем .
Торатата се декорира со 1-2 искршени кори