Велигденско јагне
Состојки
- 1 кг брашно
- 600 мл топло млеко
- 100 мл зејтин
- 4 јајца
- 1 г. лажица сол
- 1 м. лажиче шеќер
- 1 квасец
- 50 гр маргарин
- 50 гр сусам
- 2 зрна суво грозје
Подготовка
Се става квасецот да нарасне со 200 мл млеко едно лажиче шеќер и едно лажиче брашно. Откога ќе стаса квасецот се замесуваат три јајца, 600 мл млеко, 100 мл зејтин, солта и брашното. Се замесува меко тесто и откога ќе се измеси се остава тестото да нарасне. Потоа се размесува и се прават мали топчиња се ставаат едно до друго, за главата се става поголемо топче, се формираат нозете и се ставаат ушите. За очи се ставаат сувите грозја. И врз телото се премачкува со јајце и се посипува со сусам. Се остава да нарасне и после се става да се пече на 220 с.