Испечати

Сарма од кисела зелка

Сарма од кисела зелка

Состојки

  • 750 гр. мелено месо мешано (говедско и свинско)
  • 150 гр. сланина
  • 150 гр. маст
  • 1 поголема главица зелка
  • 50 гp. ориз
  • 1 поrолема главица кромид
  • црн пипер
  • црвен пипер
  • магданос и сол

Подготовка

Ставете го месото во поголем сад. Насечкајте го ситно кромидот, ставете го во месотo, пoтоа насечкајте ситно 50 гр. сланина и ставете ја во месото, магданосот, оризот, црвениoт пипер, маста, посолете по вкус и измесете го месото убаво со се сите состојци. Земете ја зелката и вадете листови. Отсечете ги жилите од листовите и ставете од месото и виткајте сарми - големина по желба. Во по длабок сад ставете на дното неколку листа од зелката и редете ги сармите една до друга. Остатокот од сланината исечете го на листови и ставајте го меѓу сармите. Одкако ќе се направат сармите, залејте ги ако не е многу кисела зелката со расолница, а ако е кисела тогаш ставете вода. Затворете го садот сo алуминиумска фoлија и ставете го во рерна да се вари 2-3 часа на умерена темпераryра од 150°С.